Restauracja Esterante – uczta dla zmysłów w sercu krakowskiego Kazimierza

Krakowski Kazimierz to wyjątkowe miejsce na mapie Polski, pełne historycznego klimatu, łączące ze sobą dwie kultury: polską i żydowską. To tu znajdziemy wiele przedwojennych zabytków żydowskich, takich jak ruiny synagogi, cmentarz czy też muzeum. Wyjątkowym miejscem na gastronomicznej mapie krakowskiego Kazimierza jest Restauracja Esterante, oferująca zarówno menu mięsne, jak i wegetariańskie na najwyższym poziomie.

Restauracja Esterante – wspaniałe jedzenie i klimatyczne wnętrze

Lokal, jakim jest Restauracja Esterante na Kazimierzu w Krakowie, mieści się w samym centrum tej historycznej dzielnicy, w zabytkowej kamienicy przy Placu Nowym. Dawniej, do roku 1939 znajdowała się tutaj żydowska szkoła talmudyczna. Sama restauracja znajduje się na dolnym poziomie budynku, a między stolikami ustawionymi na sali możemy podziwiać fragmenty zachowanych murów obronnych Kazimierza z XIV wieku, czyli z czasów powstania tego pięknego miasta. Takie usytuowanie lokalu to nie lada gratka dla miłośników historii i dobrego jedzenia.

Szef kuchni Esterante, Marcin Curyło, to prawdziwy magik, który w swoich daniach łączy tradycję polską, żydowską oraz elementy kuchni fusion. Restauracja otwarta jest już od wczesnych godzin porannych, dzięki czemu goście mogą skorzystać z fantastycznej oferty śniadaniowej, w której znajdziemy zarówno tradycyjne jajecznice, jak i gofry z wędzonym łososiem, czy placuszki orkiszowe z owocami. Niezależnie od pory dnia, restauracja oferuje również bardzo szeroki wybór dań A’la Carte, wśród których znajdziemy propozycje mięsne, rybne oraz wegetariańskie.

Restauracja Esterante to nie tylko 3 sale, które umożliwiają zjedzenie posiłku oraz zorganizowanie eleganckiej imprezy okolicznościowej. Miejsce to oferuje nam również możliwość relaksu w Lobby Barze z pięknym widokiem na Plac Nowy, a także klimatyczny ogródek letni, pełen zieleni i fantastycznych widoków.

Uczta smaków nawet dla najbardziej wybrednych

Kucharze Esterante, na czele z Marcinem Curyło to wirtuozi smaku, dzięki czemu menu restauracji, dostępne na stronie: https://hotelestera.pl/restauracja/menu, pełne jest zaskakujących połączeń smaków i kompozycji oddziałujących zarówno na zmysł smaku, jak i na wzrok i węch przybyłych gości. Znajdziemy tutaj zarówno wybitne pozycje mięsne, takie jak stek z polędwicy wołowej z krewetką tygrysią, jak i wegetariański i zaskakujący stek z soplówki jeżowatej au poivre. Zadowoleni będą również miłośnicy ryb, którzy znajdą w menu propozycje, takie jak filet z halibuta z posypką pietruszkową. Szef kuchni nie zapomina również o miłośnikach deserów oraz o najmłodszych gościach restauracji, którzy mogą liczyć na bogate menu dziecięce.

Dania serwowane w Restauracji Esterante charakteryzują się wykorzystaniem jedynie świeżych produktów pochodzących od lokalnych producentów. Każda potrawa przygotowywana jest z ogromną pasją oraz miłością do jedzenia. Cały zespół dokłada wszelkich starań, by oferować gościom restauracji najwyższą jakość usług w samym sercu historycznego Kazimierza.